Tuesday, 21 March 2017

Siput Bagan Nakhoda Omar.

Sabak Bernam

Opah Siah lejen, anak-anak dan cucu-cucu

Siput Bagan Nakhoda Omar


Sepetang bersama opah siah dan aweks-aweks cun mengutip siput di tepi pantai..
Sambil menunggu air surut untuk mengorek siput dalam pasir, moh kita pekena mee udang yang terkenal di Bagan Nakhoda Omar ni..
Mee udang kat sini terkenal dengan keenakkannya..dengan menggunakan udang yang segar membuatkan rasa kuah mee udang tu spesel..

Dah kenyang makan mee udang jomsss kita kutip siput..masa kami datang ni air surut pukul 4.30 petang..untuk kutip siput, kita kena korek dalam-dalam pasir dan tarik siput pelan-pelan supaya tak tercabut separuh badan beliau kahkahkah
Dah penat kutip, balik rumah kita masak mee sup panas berperencahkan siput perghhhh nikmat..harap-harap tak gaot
Noor Hidayah Hanapi
(Penggemar Siput)

19 comments:

  1. Makanan laut ni saya dah tak boleh main belasah makan je... takut gout...

    ReplyDelete
  2. Kalau kat kelantan kami panggil remis.. kalau yang kecil la.

    ReplyDelete
  3. Wah.. siput fresh... Sedap nih klau buat sambal tak pun masak lemak..

    ReplyDelete
  4. RAJIN MENGUTIP REMIS TU..SEDAP DIREBUS

    ReplyDelete
  5. mula2 mee udang, kendian mee perencah siput pulak..huhu..sedapnya, suka seafood..

    ReplyDelete
  6. sedapnya dapat mkn siput2 fresh

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Gegurls le tu....Opah Siah punya gegurls menonjol sikit.

      Delete
  8. Perghhhhhhh memang sedap kalau masak tumis lada kecil tu.
    Tengok yang belum masak pun dah terliur haha.

    ReplyDelete
  9. Kenapa ia dipanggil siput? Nampak macam kijin/remis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Orang kampung panggil siput. Kami pun ikut. Memang namanya remis/kijin.

      Delete
  10. Waaa bestnya makan siput fresh :D

    ReplyDelete
  11. Siput ni sebenarnya azam dia kuat. Dia tetap sampai ke tempat yg ditujunya. Dia tak macam kita, kita mudah sesat dalam bercakap. I love snail. but not siput babi.

    thank u for sharing gambar sebab dah lama tak nampak siput.

    ReplyDelete
  12. lama tak ke BNO, dulu saya study di sabak bernam kerap ke sana

    ReplyDelete