Monday, 27 March 2017

Belanjawan/ Budget ke Hat Yai & Krabi 2017



 Gambar Kenangan Rombongan Opah Siah Lejen & Kuncu-Kuncu ke Hat Yai Krabi 2017

Tikus-tikus yang manja di Lee Gardens, Hat Yai


Kos Perbelanjaan

1.  Pengangkutan

     a. Bas dari Kuala Lumpur ke Hatyai                               :  RM 58.50
     b. Van dari Hatyai ke Krabi (Pergi Balik)                                  66.60
     c. Bas dari Hatyai ke Kuala Lumpur                                         69.21

2.  Penginapan

      a. Boss & Benz House, Krabi  (RM105 dua malam ) 3 orang   
                                                                                                : RM35.00

      b. Indra Hotel,Hatyai  (RM69 satu malam) 3 orang      : RM23.00

3. Island Hoping (4 Island)                                                   : RM57.00  

                                                           Jumlah Keseluruhan : RM309.31

              Perbelanjaan tidak termasuk shopping dan makan minum.           


HARI PERTAMA

Sabtu 18/3/2017

6 am :  Sampai Sempadan

9 am :  Sampai Hat yai

9-12 am : Makan/Mandi/ Beli jajan

12 am : Bertolak ke Krabi

4 pm  : Sampai Krabi/rehat/makan

Cari pakej untuk island hoping esoknya

6 pm  :  Ke pasar malam Krabi

9 pm  : Rehat/Tidor

HARI KEDUA

Ahad 19/3/2017

6 am : Ke pasar pagi Krabi

8 am : Island hoping (nanti kat sana pilih pakej yang paling berbaloi)

5 pm : Sampai ke hotel

7 pm  : Acara bebas...nak ke pasar malam beli souvenir pun boleh..souvenir di pasar malam murah sikit berbanding di tepi pantai Aonang

** hotel ke pasar malam dekat sahaja.


HARI KETIGA 

Isnin 20/3/2017

6 am :  Ke pasar pagi Krabi

8 am :   Jalan-jalan sekitar bandar Krabi..boleh naik bot round sekitar sungai/laut...macam dekat langkawi, banyak bukit kapur sekitar sungai

* ada replika ketam besar dan helang besar

12 pm  :  bertolak ke hat yai

4 pm :  Check in hotel hat yai

8 pm :  Ronda sekitar pasar malam Hat yai

10 pm : Anjang dan Qos balik...bye-bye.

HARI KEEMPAT

Selasa 21/3/2017

7 am : Jalan-jalan sekitar bandar hat yai/ shopping/ pergi pasar/ aktiviti lain

Dari pagi sampai ke petang :

1. Pi Manida Gift Shop 20% diskaun
2. Masjid besar Songkla
3. Sleeping Buddha, Songkla
4. Kedai tenun kain, Songkla
5. The Great Serpent "Nag" or Dragon, Songkla
6. Tangkuan Hill, Songkla
7. Samila Beach, Songkla
8. Municipal Park, Hat yai
9. Phra Maha Chedi Tripob Trimongkol
10. Central Festival, Ha tyai 

830 - 700 malam : 800 THB

Hubungi Uncle Boon : Tuk Tuk di Hat yai di no +0864833533

Read more ...

Tuesday, 21 March 2017

Siput Bagan Nakhoda Omar.

Sabak Bernam

Opah Siah lejen, anak-anak dan cucu-cucu

Siput Bagan Nakhoda Omar


Sepetang bersama opah siah dan aweks-aweks cun mengutip siput di tepi pantai..
Sambil menunggu air surut untuk mengorek siput dalam pasir, moh kita pekena mee udang yang terkenal di Bagan Nakhoda Omar ni..
Mee udang kat sini terkenal dengan keenakkannya..dengan menggunakan udang yang segar membuatkan rasa kuah mee udang tu spesel..

Dah kenyang makan mee udang jomsss kita kutip siput..masa kami datang ni air surut pukul 4.30 petang..untuk kutip siput, kita kena korek dalam-dalam pasir dan tarik siput pelan-pelan supaya tak tercabut separuh badan beliau kahkahkah
Dah penat kutip, balik rumah kita masak mee sup panas berperencahkan siput perghhhh nikmat..harap-harap tak gaot
Noor Hidayah Hanapi
(Penggemar Siput)
Read more ...

Sunday, 19 March 2017

GIVEAWAY : Link With Me



Moh kita join segmen Link with me. Link adalah seperti berikut :  http://sishawa.blogspot.my/2017/03/giveaway-link-with-me.html

Tarikh tutup : 24 mac 2017
Read more ...

Thursday, 16 March 2017

Itinenary Opah Siah Lejen & Kuncu-kuncu Ke Hat yai dan Krabi

Hat yai & Krabi

#Krabi hashtag on twitter


HARI PERTAMA

Sabtu 18/3/2017

6 am :  Sampai Sempadan

9 am :  Sampai Hat yai

9-12 am : Makan/Mandi/ Beli jajan

12 am : Bertolak ke Krabi

4 pm  : Sampai Krabi/rehat/makan

Cari pakej untuk island hoping esoknya

6 pm  :  Ke pasar malam Krabi

9 pm  : Rehat/Tidor


HARI KEDUA

Ahad 19/3/2017

6 am : Ke pasar pagi Krabi

8 am : Island hoping (nanti kat sana pilih pakej yang paling berbaloi)

5 pm : Sampai ke hotel

7 pm  : Acara bebas...nak ke pasar malam beli souvenir pun boleh..souvenir di pasar malam murah sikit berbanding di tepi pantai Aonang

** hotel ke pasar malam dekat sahaja.


HARI KETIGA 

Isnin 20/3/2017

6 am :  Ke pasar pagi Krabi

8 am :   Jalan-jalan sekitar bandar Krabi..boleh naik bot round sekitar sungai/laut...macam dekat langkawi, banyak bukit kapur sekitar sungai

* ada replika ketam besar dan helang besar

12 pm  :  bertolak ke hat yai

4 pm :  Check in hotel hat yai

8 pm :  Ronda sekitar pasar malam Hat yai

10 pm : Anjang dan Qos balik...bye-bye.


HARI KEEMPAT

Selasa 21/3/2017

7 am : Jalan-jalan sekitar bandar hat yai/ shopping/ pergi pasar/ aktiviti lain

Dari pagi sampai ke petang :

1. Pi Manida Gift Shop 20% diskaun
2. Masjid besar Songkla
3. Sleeping Buddha, Songkla
4. Kedai tenun kain, Songkla
5. The Great Serpent "Nag" or Dragon, Songkla
6. Tangkuan Hill, Songkla
7. Samila Beach, Songkla
8. Municipal Park, Hat yai
9. Phra Maha Chedi Tripob Trimongkol
10. Central Festival, Ha tyai 

830 - 700 malam : 800 THB

Hubungi Uncle Boon : Tuk Tuk di Hat yai di no +0864833533

Untuk bacaan lanjut tentang Hat yai boleh baca blog JM : Jari Manis. 

http://jarimanistravel.blogspot.my/2016/08/servis-tuk-tuk-terbaik-dan-murah-di-hat_11.html

Terima Kasih daun keladi JM. 
Read more ...

Tuesday, 14 March 2017

Tarikh Bayaran Gaji dan Pencen 2017

2017 Tarikh Bayaran Gaji (Pay days for Year 2017)
January19.01.2017 Thursday Chinese New Year  28 -29 Jan 2017
February23.02.2017Thursday
March23.03.2017Thursday
April25.04.2017Tuesday
May25.05.2017ThursdayPesta Keamatan 30 – 31 May
June15.06.2017ThursdayHari Raya Aidil Fitri 25 – 26 Jun
July25.07.2017Tuesday
August24.08.2017Thursday
September25.09.2017MondayHari Raya Haji  1 Sept 
October11.10.2017WednesdayDeepavali 18 Oct
November23.11.2017Thursday
December21.12.2017ThursdayChristmas Day  25 Dec

2017 Tarikh Bayaran Pencen (Pay days for Pensions 2017) 
January18.01.2017Wednesday Chinese New Year  28 -29 Jan 2017
February21.02.2017Tuesday
March21.03.2017Tuesday
April20.04.2017Thursday
May18.05.2017ThursdayPesta Keamatan 30 – 31 May
June14.06.2017WednesdayHari Raya Aidil Fitri 25 – 26 Jun
July20.07.2017Thursday
August21.08.2017Monday
September20.09.2017WednesdayHari Raya Haji  1 Sept 
October10.10.2017TuesdayDeepavali 18 Oct
November21.11.2017Tuesday
December20.12.2017WednesdayChristmas Day  25 Dec

Read more ...

Monday, 13 March 2017

Trafik Blog "Kaki Travel Khairuddin"Meroket sehingga ke Bulan.

Saya telah menyertai Segmen "Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket".

Dengan tidak disangka-sangka, Sifu HH telah memberi peluang kepada setiap peserta meletakkan satu post  bagi mereka yang inginkan trafik post meroket. Tetapi harus diingat bahawa hanya  one time traffic boost. Beliau tidak menjamin trafik blog akan terus meroket selepas tamat segmen. Sekali pun jadi, asalkan trafik meroket sehingga ke bulan.

"Blog anda akan terima trafik mencanak-canak untuk blog post yang anda berikan link sahaja menerusi segmen ini. Trafik blog anda mungkin akan naik sehingga 10K-30K dalam masa beberapa hari sebaik sahaja penyertaan diterima. Ini hanyalah 'one time traffic boost'. Saya tak jamin trafik blog akan terus meroket selepas tamat segmen ini. (Hasrul Hassan)


Pada 10 hb March 2017, Sifu HH telah meninggalkan komen di blog Kaki travel Khairuddin di bawah Segmen " Hasrul Hassan Bantu Trafik Blog Meroket".

Terima kasih sebab sudi join segmen saya. Maka dengan ini, sebaik sahaja komen ini keluar, saya jamin trafik blog ini akan meroket seperti dijanjikan.
..
Jangan lupa utk share kejayaan trafik meroket di FB dan tag diri saya ye.

Sememangnya, seperti yang telah dijanjikan sesiapa yang join segmen ini akan mendapat trafik blog yang luar biasa. Terima Kasih Sifu HH. Janji telah ditepati selepas blog Kaki travel Khairuddin tersenarai dalam Senarai Peserta Segmen "Hasrul Hassan bantu Trafik Blog Meroket".

Gambarajah di bawah menunjukkan bagaimana blog kaki travel khairuddin meroket sehingga ke bulan pada 10hb March,2017.



Graph of Blogger page views

Pelangi muncul jarang sekali,
Indah sungguh berwarna warni,
Jasamu Sifu HH besar sekali,
Tidak terbalas walau pun seinci.

Terima Kasih daun keladi buat Sifu HH. Kami menunggu segmen seterusnya yang membantu memajukan dunia blogging.


Read more ...